Един изключително красив и много стилен елемент от посудата във всеки дом, това е гарафа за вино. Саамата дума в превод от арабски означава черпя, гребя. Използва се най-често като съд за съхранение на вода, вино, твърд алкохол и по-рядко на мляко или чай. Характерна форма на гарафите е тумбестото, широко тяло и извитото дълго и тясно гърло.
Гарафата или декантер, както още се нарича, безспорно е интересен и нестандартен подарък, с който може а изненадате както близък човек, така и по-далечен познат, колега или бизнес партньор. Най-често се използва за съхранение на вино. Самият акт на преливане носи своите положително качества, според специалистите. Ако сте решили да се насладите на отлежала бутилка червено вино, то вероятността от утайка на дъното е голяма. Това може до доведе до създаването на неприятен вкус, който да развали насладата. Затова чрез преливане в гарафа, ще може споойно да отделите утайката и да се потопите в магията на вкуса.
Друга важна причина за преливането на вино, е промяната на вкуса. Всъщност промяната настъпва в следствие на досега на течността с външната среда. При самия процес на декантиране напитката се смесва с кислорода. В следствие виното се развива. Това обогатява вкуса, като помага на ароматите заключени в него да се отделят. Младите вина драстично променят вкуса си като стават по-пивки и приятни.
Процесът на декантиране може да бъде извършен спокойно както в изискан ресторант или заведение, така и вкъщи в домашна обстановка. Той е еднакво важен за младите и отлежалите вина. При младите вина е напълно достатъчно просто да ги прелеете в гарафа и да ги оставите да постоят десетина минути преди да се сервират. Отежалото вино се прелива в гарафа непоредствено преди консумация. Според експертите прекаленото преекспониране на отлежало вино на кислород, може да развали вкусовите му качества.
Важно за преливането е запазването на утайката в бутилката, където се е съхранявало виното. По този начин в самата гарафа остава само и единствено най-вълшебната течност, която да гали сетивата. Специалистите съветват бутилката да се остави в изправено положение няколко дни преди самото отваряне. По този начин седиментите на утайката ще останат най-отдолу и ще улеснят разделянето ѝ.
За максимално удоволствие и наслада е важно също да изберете перфектния декантер. За да определите цвета, гъстотата и блясъка на виното, е добре гарафата да бъде кристална и прозрачна. Не наблягайте на прекалено богати орнаменти или цветни декантери и гарафи, ако сте истински ценител на виното. Потърсете златната среда между интересен, нестандартен дизайн, семпли орнаменти, изчистена визия и максимална прозрачност. Ако възнамерявате да ползвате гарафата предимно за друг тип напитки, то тогава може си позволите повече свобода на експериментиране.