Казват че добрият нож е като продължение на ръката. Той трябва да бъде удобен, стабилен, остър. С негова помощ майстор готвачът не просто реже, той създава кулинарно изкуство. Ето защо това е един от най-вдъхновяващите подаръци, с които може да зарадвате ваши близки, приятели и роднини почитатели на готвенето и добрата храна. Може да не сте суеверни, но според вярванията, нож не се подарява. Основата на това поверие е, че по този начин се подарява смърт. Ето защо вашите близки ще трябва символично да откупят подаръка си като ви платят с дребни монети. Този жест ще предпази взаимоотношенията ви от скандали, неразбирателства и раздяла.
За да изберете правилно кухненски нож е важно да обърнете внимание на баланса между дръжката и острието. Това ви гарантира прецизност при работа, както и по-малко усилия при рязне. Ако тежестта на ножа е съсредоточена в дръжката, то тогава ножът е подходящ за обработка и кълцане на моркови и други по-твърди зеленчуци. Ако тежестта е съсредоточена в острието, то тогава ножът е подходящ за меки зеленчуци. За сирена най-често се използват ножове с отвори по корпуса, за да се намали възможността за залепване.
Обърнете изключително внимание на материала, от който е направен ножът. Предпочитаните разновидности съответно са неръждаема стомана, въглеродна неръждаема стомата, високо въглеродна стомана и керамика. На който и вариант да се спрете, първо помислете кой ще се грижи за заточването на ножа или съответно комплекта ножове в дома. Поддръжката е от особено значение за заппазването на ножа максимално дълго време. Ако се спрте на комплект ножове, най често е включено и точило. С негова помощ може да освежавате острието. Въпреки това е добре един път на два месеца или в зависимост от интензитета на употреба, ножът да се наточи добре. Това може да се звърши от специалист, ако сами не може да се справите.
За оптимално съхранение е добре да разполагате със специална поставка. Най-често тя може да бъде направена от дърво. Въпреки това дизайнерита в последните години предлага и доста стилни решения, които придават на кухнята изисканост и стил. Често срещана грешка е ножовете да се оставят в чекмеджето, където се съхраняват вилиците и лъжиците за ежедневн употреба. Там е подходящо да се държат ножове за хранене, но не и ножовете за готвене. Това е от особено значение особено, ако в домасинството има малки деца. Ножовете за готвене са изключително остри и ако не разполагат със специални накрайници децата могат да се наранят.
За постигане на истински впечатляващ подарък, комбинирайте два или повече ножове със специално предназнаначение. Комплектите са страхотно решение, особено когато включват и допълнителни аксесоари като белачка, кухненска ножица, точило или поставка за съхранение.