Полезен и ценен помощник са рендетата във всяка кухня. С тяхна помощ може да се постигне бърз и фин резултат, който често е почти невъзможен при рязане на ръка или би отнел значително повече време. Най-често се използват за настъргване на сирена, зеленчуци, плодове. Ако имате близък, който е горещ почитател на италианската кухня, рендето със сигурност е забавно и различно предложение за подарък. С успех може да се ползва за приготовлението на всякакви видове пици, паста, салати и дресинги.
Рендетата биват в най-различни форми. Могат да бъдат самостоятелно стоящи, или такива, които изискват да се придържат с ръка. Най-често се изработват от неръждаема стомана, но има различни вариации, дори от пластмаса. Някои модели разполагат и с приставка са събиране на настъргания продукт. В зависимост от предназначението им, са обособени и различните видове приставки или решетки. За едро и ситно стъргане най-често се упротребява елипсовидна мрежа, която наподобява множество капчици, подредени една до друга. В горната си част те са с отвор, а долната е заострена. Когато продуктът премине през мрежата, той се изрязва от долната част, а благодарение на натиска, който оказва човек при стъргане, лентичките влизат в обособената дупка, за да се съберат на нежна купчинка в задната част на рендето. Колкото по-големи са елементите в мрежата, толкова по-едро е и самото ренде. Най-фините модели рендета могат с успех да се използват за стъргане на подправки като индийско орехче, лимонова кора и сирена.
Любопитен факт е, че може да почиствате рендето с бучка захар. При фините рендета често пъти дупчиците се замърсяват, а после се изисква особено усилие, за да бъде годно отново за употреба. С помощта на кубча захар, бързо и лесно ще отсраните остатъците. В допълнение захарта се разтваря бъзо в топла вода при миене, така че от кубчето няма да остане и следа. Хубавото на този метод на почистване е, че не наранявате или затъпявате самите ножове на рендето.
Дизайнерите днес проявяват изключителна изобретателност в създаването на атрактивни продукти. Освен пластмасовите или силиконови ергономични дръжки за повече стабилност, често може да попаднете и на всякакъв тип причудливи форми. Така на ппример се срещат класически рендета с формата на многоъгълник, както и единични, подходящи за бързо настъргване на малко количество.
Рендето освежава и допълва набора от кухненски прибори. Ето защо е възможност да зарадвате вашите близки за техния празник. Ако човекът или семейството, на което правите изненада, обичат хумора, шегите и забавленията, поднесете рендето със забавен продукт, с който да тествате рендето – морков, сирене, кашкавал или лимон.