Бирата е най-старата алкохолна напитка в света. Също така тя заема престижното трето място в класацията за най-потребявани напитки след водата и чая, като е първа сред напитките с алкохолно съдържание. Първите писмени доказателства за производство на бира датират още 9 хиляди години преди Христа. Именно защото съпътства живота на хората от тъй дълги години, ритуалите по пиене на бира се променят и развиват с вековете.
Основните чаши за бира са 8. Техни разновидности и дизайни може да откриете под най-различни форми. Най-характерната и често асоциирана чаша за бира всъщност е халбата. Стандартно тя трябва да бъде изработена от дебело стъкло, с дръжка от едната страна. Вместимостта ѝ може да варира от 250 мл до един литър. Дебелото стъкло служи като изолатор, за да запази течността студена възможно най-дълго време. Итересно е, че традицията много хора да се чукат едновременно с халби, започва по време на Средновековието. Тогава за да са сигурни, че в напитката няма отрова, аристократите си давали наздравица, блъскайки силно металните си чаши една в друга. Течността от двете чаши се смесвала на повърхността. След това аристократите отпивали. Така те били сигурни в почтеността на наздравицата и добрите отношения помежду си. Днес за нас е останало удоволствието от докосването на чашите и доброто настроение.
Пилзнер чашите са създадени специално за оптимално удоволствие при консумаията на пилзнер бира. Те са проектирани така, че да запазят пяната на бирата по-дълго. Най-добре се употребяват при по-леки бири. Самата чаша за бира се разширява в горната си част, за да покаже истинските вкус и аромат на бирата.
Вайцен чашата е пригодена за нефилтрираните или така наречените вайс бири. Те изглеждат по-мътни и имат характерен леко сладникав вкус. Поради тази причина често са предпочитани от дамите. Този тип чаши за бира наподобяват чашата за пилзнер, но са по-извити в горната и част. Те са прави чаши, без отделно обособена основа тип столче.
Бокалът е една от най-разпространените чаши за бира в Бълария. Това е характерната извита чаша на столче. Може да я срещнете във вариации 330 мл, както и 500 мл. Предимно се използва за белгийски ейл или тъмни бок бири, тъй като помага да разгърнат аромата си.
Чашите тип пинт са характерни британски чаши, специално разработени за тъмни бири. Те са съвсем леко скосени, изчистени, със семпъл дизайн и удобен захват. Това ги прави предпочитани от потребителите в повечето заведения.
Чашата, с която най-добре ще усетите богатите аромати на една бира, е тъй нареченият смукач. В такъв вид чаша стандартно може да се консумира коняк. Тя е на столче, като балонът е широк в основата до столчето и леко се свива към отвора.
Щанген чашите са прави, наподобяващи пръчка, с минималистичен дизайн и класическа визия. Макар името да ви се струва малко грубовато на пръв поглед, този тип чаши е създаден, за максимално удоволствие и наслада при отпиването от най-изтънчените и деликатни видове бира.
Чашата тип лале подпомага и засилна ароматите на по-малцовите бири. Те са наситени, леко горчиви, но с приятен послевкус и добър баланс. Често се използват за белгийски и английски ейл.
Чашата за дегустация е на последно място, като е най-непопулярният вид чаши за бира в България. Този вид чаши често се използват за събиране като сувенири от различни пъбове, барове или пивоварни. Дизайните и формите могат да варират. В тях могат да се опитват най-различни видове бира.