Поднасянето на храната, подредбата на масата, приборите, чиниите, чашите, купите, всичко това, в комбинация с полезни, вкусни и добре приготвени ястия прави една домакиня възхитителна. Мъжете също обичат да се проявяват като кулинари и естети, затова тяхното изкуство в никакъв случай също не бива да се подценява. Без значение дали домакинът на едно събитие е мъж или жена, подредбата на масата следва определени правила, с които е добре да се запознаете. Следвайки ги, може да експериментирате, като допринесете за приятната атмосфера със свои собствени хрумвания и сътворите кулинарно пиршество за всички сетива. Гарантирано, че гостите ще бъдат впечатлени, роднините очаровани, а половинката възхитена. Ето някои препоръки и основни правила:
Чиниите
Чиниите разбира се са в центъра на подредбата, все пак в тях трябва да бъде сервирана храната. Приннципно е прието чинията за основното блюдо да е отдолу, а върху нея да бъде поставена по-малка чиния за салата или купичка за супа. Има различни видове подредба според общоприетия етикет, като се делят съответно според вида хранене – закуска, обяд, вечеря, както и според това дали са американски, английски или френски тип. В зависимост от това на кой вид подредба се спрете, може да сгънете салфетката в интересна форма и да я поставите вътре в салатената чиния или от лявата страна. За по-официални събития може да използвате класически порцеланов сервиз или по-изчистен цветово сервиз от закалено стъкло или аркопал. Красивите и цветни предложения са подходящи за неформални събирания с весел характер или за ежедневна употреба.
Приборите
Макар и доста консервативен, етикетът също се променя с годините. Затова запомнете основното. Вилиците стоят от лявата страна, ножчето и лъжиците стоят в дясната страна. Над чинията от вътрешната страна на масата се поставят десертна лъжичка или десертна виличка, в зависимост от това какво ще се сервира. Подредбата винаги се прави така, че гостът да започне да използва първи приборите от най-външната страна. Това са приборите най-далеч от чиниите. След това се преминава към по-вътрешно разположените прибори. В момента има богато разнообразие както на класически, така и на по-модерни прибори за хранене с дизайнерска и съвременна визия. Ако събитието е по-официално може да си позволите по-впечатляващи прибори, тъй като чиниите и чашите са с по-изчистена и минималистична визия.
Чашите
Според официалните правила за етикет чашите стоят от дясната страна, над ножчетата и лъжиците. Най-общо също се следва подредбата най-вдясно, от най-външната страна, да са подредени чашите, които ще се използват първи. Вземете под внимание, че при официалните правила за етикет, това са чаши за червено вино, чаши за бяло вино, чаши за пенливо вино или шампанско. Към тях разбира се се прибвя и чаша за вода, която стандартно също е висока чаша на столче. В домашна обстановка може да заместите с чаши за ракия, уиски или друг вид алкохол, предпочитан от гостите, в зависимост от събитието.