Касеролата е вид кръгла дълбока тенджера. Тя е с една дълга дръжка, което я прави удобна за приготвяне на сосове, както и други вкусотии на тиган или фурна. Произходът на думата е от испански и означава буквално тенджера за готвене. Най-често касеролата е дълбока. Може да намерите различни видове според диаметъра на дъното или материала, от който е произведена. Това е безценен помощник във всяка кухня. Затова ако търсите практичен подарък за човек, който обича кулинарното изкуство, касеролата е добро решение. Ето на какво да обънете внимание при избора си.
Материалът
На първо място е важно да направите избор, от какъв материал да бъде изработена самата касерола. Най-често срещаните възможности са алуминий, лят алуминий, мраморно покритие, тефлоново покритие или комбинация. Разбира се всяко покритие си има своите предимства. По-леките материали се затоплят значително по-бързо, което е удобство при ежедневна употреба, когато се прибирате гладни от работа и бързате да си забъркате нещо на котлона. Лекотата на касеролата също е бонус, особено при отнемане от котлота и по-често разбркване или пренасяне. Това се налага най-вече в кухни, където работният плот, котлоните и фурната не са на едно място. Често срещана практика е фурната с котлоните да бъде изнесена в остъклена тераса или друго подобно помещение с цел оптимизиране на пространството. Недостатъкът на този тип касероли е, че храната трябва да се наблюдава, тъй като има по-голяма вероятност за загори. При по-тежките касероли, изработени от по-стабилни материали, загряването става по-бавно. Въпреки това самото готвене е по-равномерно, по-балансирано и позволява на продуктите да разгърнат целия си потенциал. Този вид касероли изстиват по-бавно, което пък позволява процесът на готвене да продължи дори и след като сте изключили котлона. Това прави възможно постигането на по-добър вкус при приготвянето на храната.
Дръжката
Дръжките на касеролите най-често са здраво хванати за самата основа. Въпреки това на пазара се предлагат и модели, чиито дръжки не са статични. Това ще ви даде повече свобода при готвене и възможност да използвате основата на касеролата както на котлон, така и във фурната. Дръжките могат да бъдат изцяло метални или с удобно гумено покритие. Изцяло металните също биха могли да бъдат поставени във фурната, докато при тези с гумено покритие това е невъзможно. В зависимост от предпочитаните любими ястия за приготвяне, изберете модел който да отговаря на вашите нужди. При предпочитано готвене на тиган, гумените дръжки позволяват повече стабилност, удобство на захвата и защита от изгаряне на ръцете.
Капак
Капакът е често прекрасно допълнение към всяка касерола. В последните години тенденцията е всички капаци да се изработват от закалено термоустойчиво стъкло. Това е прекрасно удобство, за да не се налага да прекъсвате процеса на готвене като рязко сваляте създалата се температура с всяко надигане на капака.
Възможностите са много, затова изберете този вид, който да ви бде най-удобен и отговаря напълно на вашите собствени изисквания или на човека, когото искате да изненадате.