Йенското стъкло е удобно и практично решение за всяка кухня. То е чудесно за приготвяне на всякакъв тип ястия на фурна, включително запеканки, ориз, картофи, месо и много други. Кръстено на немския град Йена, закаленото стъкло започва за първи път да се произвежда в заводите на Карл Цайс и дъщерните им дружества, разположени там. Важно е да се отбележи, че по време на готвене, йенското стъкло не влиза в реакция с храната. Това прави ястията безопасни за консумация. Може да поднесете един или комплект съдове като семеен подарък за ново жилище или друг празничен повод.
Любопитната разлика между йенското стъкло и обикновеното е, че в йенското се съдържат фини незабележими с просто око метални частици. Именно те го правят устоийчиво на високи температури. Когато ползвате такъм тип съдове е важно да се отбележи, че винаги трябва да поставяте съда в студена фурна и чак след това да я включите. Също важно правило е да не мокрите йенското стъкло, докато е горещо. Дори една капка студена вода или поставянето на съда директно върху много студен плот, докато е горещ, е достатъчна да наруши структурата му на молекулярно ниво, откъдето пък следва, че съдът ще се пръсне или спука.
Удобството при готвенето в изцяло стъклени купи и съдове е възможността да виждате целия процес на изпичане, без да отваряте вратата на фурната. Благодарение на постоянния зрителен контакт, готвещият може да прецени кога да изключи печката, като не я отваря. Така не се нарушава достигнатата температура и готвенето е по-бързо и по-икономично. Спестявате едновременно време и енергия. Готвенето с този тип съдове не е подходящо за котлони или открит огън, заради спецификата на топлообмен между самите частици на съда. Макар и само за употреба във фурна, йенското стъкло е предпочитано от кулинари любители и професионалисти.
Съдовете от йенско стъкло са удобни и лесни за почистване. Те не задържат мазнини или хранителни частици. Гладката им повърхност е приятна за допир и миене на ръка. Когато нещо загори, достатъчо е да го оставите да се накисне с гореща вода и веро. След това измийте с обикновената гъба. Внимавайте и не използвайте телчета. Те могат да надраскат гладката повърхност. В такъв случай става по-податливо на спукване, а и има опасност за задържане на хранителни частици.
Йенските съдове стандартно се предлагат в кръгла или правоъгълна форма. Размерите могат да варират от малък диаметър за приготвянето на гювечета и запеканки като самостоятелни порции, до голяма тава за цялото семейство. Може да извадите готовото ястие и директно да го поставите на масата върху дървена дъска. Така ще запазите храната топла по-дълго време, събуждайки апетита на присъстващите. Това е допълнителлно удобство за всеки домакин особено при гости и празнични събития.