Със сигурност това е най-популярната и обичана спиртна напитка в България. Ракията е смятана за национална напитка на много страни от Балканския полуостров. Видовете и вариациите на ракия са много, но начинът на пиене общоприет за българското население, със сигурност включва класическото съчетание между чаша ракия и салата или някакъв тип месно мезе. За производството се използват ферментирали плодове, вода и захар, а спецификата на дестилационните процеси е дълбоко пазена тайна, с която се гордее всеки майстор.
Начинът на поднасяне на ракията също е важен. Ако посрещате гости от друга държава или бизнес партньори, сервирането на ракия е важна стъпка за представянето на страната и обичаите ѝ. След като сте подготвили храната, важно е да обърнете внимание и на подреждането на официалната трапеза. Детайлите са от съществено значение и могат да допринесат за още по-приятно преживяване на гостите.
Чашите за ракия основно се делят на три вида. Първият наподобява класическите чаши за текила или така наречените шотове. Това са ниски, малки чашки, с вместимост от приблизително 25 – 30 мл. Изсипаният в тях алкохол следва да не се оставя да се стопли или да престои дълго. Изисква се бързо пиене на един дъх. Този тип чаши за ракия най-често се предлагат в комплект, като обикновено комплектът включва и някакъв вид елегантна стъкленица, която да допринесе за цялостната визия. Такъв сервиз е подходящ за дома или като подарък за гости на страната от други държави, международни бизнес партньори или почитатели на българската култура.
Втората разновидност чаши за ракия е най-популярна в заведенията и ресторантите. Това са чашки на столче, които по форма и визия напомнят чашите за вино, но са със значително по-малки размери. Дизайнерските интерпретации при тях могат да впечатлят както с цветни декоративни елементи, така и с интересни и причудливи отливки на самото стъкло. Според общоприетия етикет тези чашки се хващат в средата като се държат за столчето. По този начин ракията се запазва по-дълго студена.
Третият вид чаши за ракия отново са ниски чаши с дебела основа. Вместимостта им е приблизително 200 мл. Те се използват най-често в домашни условия, както и като по-ежедневна употреба. Удобни са и практични за хората, които обичат да разреждат ракията си с малко вода или лед. Подобно на чашите за уиски те могат да бъдат с различни форми, ръбове, декорации. Класическите чаши за ракия от този тип цилиндрични и прави. Почистват се лесно, а ако са без допълнителни орнаменти, спокойно могат да се поставят и в съдомиялна машина. Подходящи са за по-бавно пиене.