Понякога готвенето отнема изключително много време и усилие. По тази причина често пъти хората се отказват да приготвят определени ястия и предпочитат да си ги поръчат онлайн за вкъщи. Професионалистите във всеки ресторант със сигурност полагат усилие да дадат най-доброто от себе си, но въпреки това чарът на приготвената храна вкъщи безспорно е неповторим. Когато приготвяте ястие сами, то става по-вкусно, защото сами определяте произхода на продуктите, степента на осоляване, баланса между подправките. В допълнение из жилището се носят приятни аромати, които изострят сетивата и повишават апетита. Ето, защо вместо да избягвате по-трудните и бавни за приготвяне ястия, обогатете кухнята си с допълнителни съдове и аксесоари, които да улеснят процеса на готвене, без да полагате огромни усилия.
Най-лесно е да започнете с тенджера под налягане. Това безспорно е възможност, която ще ви спести изключително много време. Тенджерите под налягане могат да се използват за сваряването на най-различни продукти, основно месо. С тяхна помощ много по-бързо ще приготвите бобови култури, сварено цяло пиле, джолан или дори шкембе. Положителното е, че процесът на готвене не изисква вашето внимание. Всичко, което трябва да направите е да поставите продуктите, подправките, да долеете с вода и да затворите плътно капака, според указанията от производителя.
Тенджерите под налягане могат да се използват при голяма част от различните видове котлони – индукционни, газови, електрически и стъклокерамични. Положително е още, че спокойно могат да се почистват в съдомиялна машина. Това е допълнително улеснение, което спестява време. Изработката най-често е от неръждаема стомана. Специфичното при тях е по-дбелото и масивно дъно, което осигурява максимална топлопроводимост. Друг отличителен момент на тенджерите под налягане е капакът. Той се захваща здраво със специален механизъм, така че да осигури плътно прилепване към корпуса на самата тенджера. Някои модели са с допълнително силиконово уплътнение от вътрешната страна. За оптимална защита, всички тенджери са снабдени с предпазен клапан, който да освобождава част от налягането при необходимост. Като екстри някои произвоители предлагат стъклен или стандартен капак, за да може тенджерата да се използва и за ежедневно готвене. Друг бонус са ненагряващите се дръжки с ергономична форма. Те са удобни, особено когато тенджерата е много пълна.
Този тип готвене спестява време, запазва влажността на продуктите и ценните вещества в тях. При приготвянето на месо, то остава крехко и фино. Последващата му обработка може да бъде във фурна или на тиган, в зависимост от предпочитанията и любимата рецепта. В допълнение с тенджерата под налягане винаги ще получавате вкусен и полезен бульон, който да използвате в кухнята. Ако се чудите какъв нестандартен и практичен подарък да поднесете, това е едно закачливо предложение.