Първа стъпка от сладкарството е да се оборудвате с подходящи форми и тави за печене. Без подходящи съдове, в които да изпечете любимите си блатове, сладкиши и други десерти, трудно ще придобиете майсторски умения. Ако искате гостите Ви да възкликват с изненада при сервирането на всеки десерт, ако искате да изваждате кексчетата и другите печива лесно и бързо, то обърнете внимание на съдовете за приготвяне.
Формите и тавите за печене на десерти не се различават особено от стандартните тави за приготвяне на предястия и основни ястия. Предпочитани са незалепващите покрития. Най-често това са тефлон, термоустойчив силикон и мраморно покритие. Често върху съдовете е описан специфичния начин, по който да се отнесете с новата си придобивка, за да я съхраните максимално дълго. Четете внимателно, за да знаете как да се отнесете със своите съдове.
Кръглите форми за печене със сваляща се стена са предпочитани и много удобни за приготвянето на блатове за торта, както и за чийзкейк. Особеното при тях е винаги да сте сигурни, че добре сте захванали стената с основата на формата. Така ще си гарантирате стабилност и няма да позволите на сместа да изтече. При почистването се отнасяйте с особено внимание към областта, в която се застъпва стената. Дръжката за отваряне и затваряне също изисква повече старание при почистване. Този тип форми за печене се отличават с различни размери – диаметър на основата, както и с различни материали, от които са направени. Висококачествените незалепващи покрития вършат страхотна работа и често пъти не е необходимо да намаслявате и набрашнявате формата, преди изсипването на готовата за печене смес.
Формите за мъфини също са разнообразни като размери, видове и материали. Те се отличават често пъти с нестандартни визии и релефи. Това придава на готовите кексчета забавна и различна форма, с която едновременно да впечатлите и очаровате гостите и семейството си. Стандартът при малките тавички е за 6 броя мъфини, а при големите за 12 кексчета. Еднакво удобни и практични са. Може да развихрите смело въображението си и да създавате сладки и солени апетитни изкушения.
Класическата форма за кекс е любима на много домакини. С течение на времето голяма част от визиите също се видоизменя. Днес дизайнерите запазват класическите предложения, като допълват с нестандартен външен вид под формата на геометрични фигури, животни и плетеници. Отново се обръща внимание и на детайлите. Незалепващите покрития са хит – предпочитани в помощ на кулинарите и домакините.