Разнообразието от тигани във всяка кухня трябва да бъде голямо. Това се дължи на спецификата при употребата на всеки един. Според предназначението си, тиганите могат смело да се дефинират и разграничат. В зависимост от материала, от който са изработени, както и от специфичната форма, се създават различни температурни условия, които са подходящи при третирането на различните продукти и начин на обработка. Спокойно можем да кажем, че тиганите са водещи в приготовлението на голяма част от ястията във всеки дом.
Според материалите си на изработка те могат да бъдат чугунени, медни, лят алуминий, тефлонови, както и с актуалното керамично мрамоно незалепващо покритие. Медните и чугунените тигани днес се смятат за остарели и не се използват масово. Те имат своите предимства по отношение на топлообмена, който протича в процеса на готвене. Лятият алуминий и тефлонът също не са за пренебрегване. Почистват се сравнително лесно и могат да се използват върху най-различни котлони. Въпреки това най-актуално в последните години е така нареченото керамично или още мраморно покритие. То дава възможност за бързо достигане на желаната температура. Продуктите не залепват. Необходимо е минимално количество мазниа за гответе. В допълнение не се отделят вредни вещества и метали при термообработката. Когато избирате тиган за подарък или за вкъщи, първо изберете вида материал, от който искате да бъде направен.
След това е важно да се спрете на желания размер. Както и при останалите съдове за гответе като тенджери и тави, тиганите също се разделят в зависимост от своя капацитет. Най-често производителите посочват диаметъра в сантиметри или инчове като ориентир. В зависимост от броя хора в домекинството, както и предназначението на тигана, преценете кой е оптималният вариант за вас и вашите близки.
След като сте помислили над материала и размера, време е да обърнете внимание на вида тиган, който търсите. За унверсално готвене могат да се използват както варианти с по-скосени, така и такива с перпендикулярни стени. Тиганите с по-скосени стени са по лесни за почистване. Тиганите с перпендикуларни стени пък са удобни при приготването на сосове и по-течни ястия. Друга вариация са уок тиганите. Това е класически тиган от китайската кухня. Подходящ е за газови котлони. Специфичното при него е достигането на много висока температура. При този тип готвене на зеленчуци и месо, продуктите се запечатват, като остават сочни отвътре. Бъдете внимателни, защото храната лесно може да загори или да се пресготви. Грил тиганът е интересно предложение, което може да използвате вместо класическа електрическа скара или плоча. Оребрението му позволява да се постигне красив загар на риба, месо и зеленчуци. Ако сте почитатели на десертите, то тогава може да се спрете на специфичния тиган за палачинки. Неговата форма и размери са специално пригодени за лесното приготвяне на всякакви видове катми и палачинки.
Може да изберете един тиган или да поднесете комплект като подарък за близките си. Това е подходяща идея за семейни празници, годишнини, ново жилище, студенти, Коледа. Комбинирайте тигана със закачлива картичка, която да внесе допълнително настроение и радост